jump to navigation

Menjadi Usahawan Untuk Di Penjara? April 2, 2007

Posted by zahiramli in Perakaunan, Percukaian.
trackback

AWAS para peniaga! Dalam anda mencari duit, buat sales banyak-banyak masih terdapat peniaga yang tak ambik kisah tentang hal ini- Perakaunan dan Percukaian!!!

Bukan nak takutkan saudara, cuma nak ingatkan daripada pengalaman saya, kebanyakan peniaga terutamanya kaum kita masih mengambil ringan tentang bab ini. Ya, mereka berjaya dapat buat sales juta-juta tetapi kemudiannya terpaksa membayar saman pun hampir juta-juta. Ape Maknenyer? Akaun tak diupdate dan diaudit, Borang tax dihantar, undang2 SSM pun tak dipatuhi. Mmmm Memang membuat jualan adalah paling penting dalam perniagaan tetapi memahami undang2 juga sama penting.

Contohnya, tidakkah anda tahu..

Di bawah Akta Syarikat 1965, penalti akan dikenakan sekiranya Mesyuarat Agong Tahunan tidak diadakan untuk menerima akaun teraudit dengan denda sebanyak lima ribu ringgit.

Di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967, penalti di atas kelewatan memfailkan borang nyata dengan denda sebanyak seribu ringgit atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Kepada para peniaga jagalah perakaunan, percukaian , fahamilah undang-undang. Jagalah perniagaan anda sebaik mungkin .Tutupi lubang-lubang yang boleh menyebabkan “kapal” anda bocor dan karam, atau impian anda untuk menjadi JUTAWAN mungkin akan berakhir di PENJARA.

P/S: Akhirnya berjaya juga saya post blog yang pertama.

Advertisements

Comments»

1. azuera & sinchan - April 2, 2007

wahhh…. caya lah. hehehehe!!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: