jump to navigation

Memahami Perakaunan Part 1-Pengertian Yang Tercipta April 3, 2007

Posted by zahiramli in Perakaunan.
trackback

Ape Bende Perakaunan Sebenarnya?

Perakaunan sebenarnya mempunyai maksud yang meluas terutamanya dalam bidang perniagaan. Selalunya kita akan menggunakan idea-idea perakaunan apabila kita merancang atau tentang apa yang kita yang harus dilakukan kepada wang kita perolehi. Contohnya bagaimana kita merancang untuk membelanja atau menyimpan wang berkenaan. Mungkin jugak dalam masa membuat perancangan tu, kita terpaksa merancang secara bertulis (buat budget) ataupun ingat terus dalam ” kepala hotak” kita. Tak caya…ambil contoh mak kita buat budget bila mendapat nafkah daripada ayahanda. Mak saya pun terror accounting sebenarnyer…

Namun begitu, dalam urusniaga yang kompleks yang melibatkan beratus-ratus,beribu-ribu malah berjuta-juta transaksi, takkan kita nak simpan/merancang dalam “kepala hotak” kut..Nak jadi giler ke per?

Oleh itu, tuan-tuan dan puan-puan, demi kesihatan kita, kita perlu merekodkan data-data dan transaksi yang dilakukan itu dan salah satu cara perekodan data yang agak bersistematik ialah SimpanKira (Bookkeeping) selain daripada penggunaan buku 555.

Simpan Kira (Bookkeeping) merujuk kepada salah satu kaedah perekodan perakaunan yang melibatkan penyediaan transaksi lejer am sehingga terhasilnya Penyata Kewangan. Pada masa dahulu, perekodan hanyalah menggunakan buku (book) , namun sekarang bookeeping mengalami evolusinya sejajar dengan revolusi cyber, maka tercetus perisian-perisian perakaunan yang memudahkan kerja perekodan antaranya seperti UBS, Mr. Accounting, MYOB dan ACCPAC. Terdapat juga perisian perakaunan yang lebih mahal dan canggih yang bercirikan ERP yang betul-betul buat orang relax dan goyang kaki. Terima kasih teknologi… atau mungkinkah selepas ini profession akauntan akan lenyap dari muka bumi ini kerana semua tugasnya diambil-alih oleh komputer?

Bersambung…

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: