jump to navigation

Merancang Cukai-Part 1- Tax Avoidance vs Tax Evasion April 4, 2007

Posted by zahiramli in Percukaian.
trackback

Perancangan cukai perniagaan terutamanya syarikat Sendirian Bhd dan Bhd perlulah dilakukan dari awal-awal tahun lagi. Namun realiti yang berlaku, kebanyakan peniaga hanya menafsir percukaian syarikat mereka setelah akaun beraudit telah dikeluarkan. Oleh itu, tak mustahil ada yang “terperanjat beruk” atau lemah jantung bila melihat angka-angka cukai yang dikenakan ke atas mereka. Ada juga yang mungkin tak berpuas hati terhadap penalti yang dikenakan atas tambahan cukai mereka… mmm mulalah nak memberontak! Tetapi sayang seribu kali sayang semuanya sudah terlambat. Itu pun kira OK lagi, ada syarikat yang lansung tidak menaksirkan cukai malah tak menghantar borang percukaian syarikat mereka bertahun-tahun…Bayangkan berapa banyak “double atau triple” penalti yang dikenakan kepada mereka. Oleh itu, rancanglah percukaian syarikat anda awal-awal yer..

Dalam merancang cukai, kita mungkin akan mendengar istilah ini – “Tax Avoidance” dan “Tax Evasion”.

Tax Avoidance” merujuk kepada satu cara mengelakkan atau mengurangkan tax dengan cara yang dibenarkan undang-undang. Contoh “Tax Avoidance” ini seperti merancang untuk menggunakan penolakan cukai yang dibenarkan (Tax Deduction) seperti penggunaan rebate, belanja2 yang dibenarkan, zakat, derma yang diiktiraf oleh LHDN atau menukarkan status tax syarikat.

Manakala “Tax Evasion” pula merujuk kepada usaha-usaha atau konspirasi individu atau syarikat untuk menipu cukai syarikat mereka. Contoh “tax evasion” ini seperti memanipulasikan akaun syarikat anda seperti cubaan mengada-adakan belanja yang sepatutnya tiada bagi mengurangkan keuntungan dengan tujuan mengelak tax. Ianya adalah salah disisi undang-undang, dan kalau disabitkan kesalahan anda mungkin didenda atau dipenjara.

AWASlah, anda mungkin terlepas sekali dua kerana melakukan penipuan tersebut tetapi ingatlah yang langit tak selalu cerah dan anda mungkin terperangkap. Ketahuilah, pegawai-pegawai dari LHDN adalah terlatih dan pakar dalam bidang mereka. Mereka telah melakukan kerja mereka bertahun-tahun dan untuk mengenal pasti penipuan adalah seperti “kacang” bagi mereka.

Bersambung…

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: