jump to navigation

Hutang2, Camner Nak Kutip Hutang Yer- Along Part 1 April 8, 2007

Posted by zahiramli in Pengurusan Perniagaan.
trackback

Hari ni kita off-topic jap.

Dalam perniagaan ,kita mungkin tidak dapat lari daripada membuat hutang dan memberi hutang. Memang kalau boleh kita semua nak buat urusniaga dalam “cash & carry”. Senang cerita. Tapi dalam perniagaan tertentu, kita kena gak bagi hutang, kalau tak-tak jalanlah bisness kita-lebih2 lagi persaing kita bagi kredit.

Perit memang perit bila orang yang kita beri hutang tu liat nak bayar hutang. Cash Flow syarikat kita akan menjadi tenat- nak bayar gaji pekerja la, bil tu bil ni..pening..pening lebih-lebih bila pekerja kita memberontak bayar gaji lewat. Takkan kita nak guna cara Along kut..ugut-mengugut, guna kaki pukul la,atau guna gangster ala mafia atau yakuza. Alamatnya kalau nasib tak baik, kita pun masuk balai.

Kutip hutang ni sebenarnya merupakan satu skill sebenarnya dan saya memang tak cukup skill ni lagi. Saya ni agak pemalu, communication skill pun agak kurang. Heheh. Kutip hutang terutamanya syarikat berdasarkan perkhidmatan agak sukar kerana setelah perkhidmatan diberikan, barulah bayaran di bayar. Jarang ada deposit atau ”progress payment”. Ada yang mengambil masa bertahun2 untuk membayar hutang. Oleh itu, ada syarikat menwujudkan ”credit management department” mereka sendiri untuk mengawal hutang2 ini.

Salah satu cara mengawal dan mengutip hutang2 ni dengan mengelaskan penghutang2 anda kepada beberapa kategori tertentu seperti di bawah. Contoh ni anda boleh amend ikut judgement anda sendiri. Contoh ni bagi servis perkhidmatan.

 

Contoh seperti dalam document ini (nak paste tak jadi, so download jer) :Kategori Penghutang

Selain itu anda juga boleh mempertimbangkan untuk melantik agen untuk mengutip hutang anda atau melantik peguam untuk menyaman atau membuat tuntutan anda. Mengenai kos perkhidmatan tu saya kurang pasti.

 

Ok jap yer ..mak saya panggil..

 

 

Advertisements

Comments»

1. rozi - March 27, 2008

boleh tak saya dapat rujukan sebenar bagi kategori penghutang …
nama buku atau article nya. perlu sangat sangat sebaagai bantuan kepada kerja saya.thank you

2. Agensi Kutipan Hutang - December 25, 2009

Layari laman web ini :

Agensi Kutipan Hutang


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: