jump to navigation

“Kampung Class” atau “World Class” May 23, 2007

Posted by zahiramli in Sejarah & Perniagaan.
trackback

Kelmarin selepas Assembly, secara tiba-tiba CEO syarikat saya mengadakan mesyuarat tergempar dengan executive-executive syarikat. Antara perkara yang disentuh oleh beliau ialah tentang “World Class” Company, tentang bagaimana syarikat sepatutnya ke arah tersebut dengan meningkatkan tahap “class” syarikat dari semasa ke semasa.

Kembali ke rumah sambil “relax-relax”, saya terselak majalah  Accountant Todays dari MIA yang baru saya terima beberapa hari yang lepas. Dalam majalah tersebut telah menyenaraikan 50  syarikat-syarikat di seluruh dunia yang dikeluarkan oleh Majalah Fortune pada 19 Mac 2007 lalu.  Syarikat-syarikat ini adalah berklass dunia dan dianggap “Most Admired Companies For 2007”. Berikut saya senaraikan 50 buah syarikat tersebut dari segi rank,syarikat dan negaranya.

1 General Electric U.S.
2 Toyota Motor Japan
3 Procter & Gamble U.S.
4 Johnson & Johnson U.S.
5 Apple1 U.S.
6 Berkshire Hathaway U.S.
7 FedEx U.S.
8 Microsoft U.S.
9 BMW Germany
10 PepsiCo U.S.
11 IBM U.S.
12 Target U.S.
13 Wal-Mart Stores U.S.
14 United Parcel Service U.S.
15 Costco Wholesale U.S.
16 Walt Disney U.S.
17 Singapore Airlines Singapore
18 Exxon Mobil U.S.
19 Boeing U.S.
20 Nokia Finland
21 Citigroup U.S.
22 Bank of America U.S.
23 Honda Motor Japan
24 Coca-Cola U.S.
25* Caterpillar U.S.
25* Nestlé Switzerland
27 Dell U.S.
28 Toyota Industries Japan
29 Intel U.S.
30 Tesco Britain
31 DuPont U.S.
32* Cisco Systems U.S.
32* Walgreen U.S.
34* Samsung Electronics South Korea
34* Anheuser-Busch U.S.
36 BP Britain
37* Best Buy U.S.
37* Siemens Germany
39 Home Depot U.S.
40 L’Oréal France
41 Sony Japan
42 Motorola U.S.
43 Hewlett-Packard U.S.
44 Northwestern Mutual U.S.
45 Lowe’s U.S.
46 Canon Japan
47 Deere U.S.
48* HSBC Holdings Britain
48* Xerox U.S.
50 Dow Chemical U.S.

Klik disini untuk maklumat seterusnya. Fortune 50 Companies


Untuk pengetahuan, General Electric sudah berada 7 kali di atas sepanjang dekad ini. Dikatakan antara ramuan untuk menaikkan dan mengekalkan ranking ialah pelaksanaan dan percapaian baik yang konsisten, kepimpinan yang stabil dan tidak takut untuk berinovasi.

    GE  TOYOTA       PG

Tanyakan kepada diri kita sendiri. Di manakah “class” syarikat kita atau diri kita sendiri sebagai individu sebenarnya?

Usahlah fikir terlalu jauh, Adakah kita kita sudah mencapai “Malaysia Class”? Adakah kita sudah mencapai “State Class”? “City Class”? “Campus class”? ataupun “Individual class”?.

Adakah kita sudah bangga gila dan berpuas hati hanya  sekadar menjadi jaguh berklas kampong sahaja- lebih sikit saja daripada kawan-kawan kita? Ataupun kita tidak mempunyai “class” apapun kerana tiada pencapaian yang boleh dibanggakan.

Bukan untuk tidak bersyukur tapi bersikap “complacent” tak membawa kita ke mana mana. Apakah “benchmark” kita hanya membandingkan pencapaian kita dengan rakan-rakan terdekat sahaja.

Lihatlah dunia dengan lebih luas, lihatlah orang yang lebih berjaya daripada kita untuk kita jadikan inspirasi supaya kita akan terus berusaha untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang lagi. Barulah kita betul-betul menjadi individu yang “WORLD CLASS”. Cayalah!!

Advertisements

Comments»

1. KBloggers - June 16, 2007

Saya fikir tak apa duduk kat kampung, tapi fikir world punya!. Baru jadi Kampung Global. Pendapat masing-masing kan.. Salam dari Kemaman.

2. zahiramli - June 26, 2007

Hai apak kaba orang kemaman. Mu tak ke laut ke? Hehe lawak jer

Duduk kampung ke bandar ke janji minda kita mind kelas kelas pertama dan world. Ramai billionaire dan pemimpin agung asalnya orang kampung.

Aku pun orang kampung.. Hehe

3. Azwan - July 5, 2007

Zahir.. bila nak update artikel… sibuk giler lah ni…

4. zool - July 20, 2007

Insyaallah kalau dengan kesungguhan mungkin tak mustahil akan ada nama2 anda pada list tersebut..

AMIN..

5. azk - October 3, 2007

nak “WORLD CLASS”. macan mana zahir kalau artikel di blog lama dah, dak update ini…..???????

http://www.enai10.com
free submit link directory

6. hafiza - January 8, 2008

memang bagus menetapkan klass kite yang tersendiri. asalkan kita rajin berusaha untuk mencapainya

Regards,
hafiza
http://www.eOneNet.com
Internet Marketing company since 2000


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: