jump to navigation

Kisah Tiga Abdul dan Faktor “Wow” April 12, 2007

Posted by zahiramli in Pengurusan Perniagaan.
8 comments

tiga dan wow

Baru-baru ini saya dan beberapa rakan seperjuangan telah menghadiri kursus keusahawanan anjuran Prosper PUNB di bawah skim siswazah. Di sini kami diberi peluang oleh PUNB untuk memulakan perniagaan sendiri dengan PUNB memberi bantuan daripada sumber kewangan. Sejajar dengan saranan kerajaan untuk mewujudkan lebih ramai peniaga bumiputera, PUNB telah menjadi pemangkin kepada bakal usahawan yang bercita-cita menjadi usahawan tetapi kekurangan “pulus”. Konsep perniagaan yang disarankan oleh PUNB adalah konsep perniagaan peruncitan. Sesiapa yang berminat menjadi usahawan peruncitan boleh lawat web PUNB.

punb

Kursus itu memang menarik sehingga mecambahkan motivasi saya untuk bergelar seorang usahawan. Dan antara yang menarik perhatian saya ialah ceramah yang disampaikan oleh En. Aziz – memang kelakar tetapi dalam maksudnya ceramahnya , penuh pengertian.

 

Antara cerita-cerita dalam ceramahnya adalah kisah Tiga Abdul lakonan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan rakan2nya. Teringat nostalgia lama pulak..masa2 muda dulu ye tak tokcik2. Lupe ke? OKlah Pak Cik cerita balik lah (slang Arab ala S. Shamsuddin), Alkisah tersebutlah cerita di Negeri Isketambola ada tiga bersaudara iaitu Abdul Wahab, Abdul Wahib dan Abdul Wahub. Nak dijadikan cerita ayahanda diaorang ni , Ismet Ulam Raja telah meninggal dunia dan meninggal harta2 yang banyak jugala. Abdul Wahab dan Abdul Wahib yang tamak dan sadis tu telah membolot semua harta peninggalan Ismet dengan mengguna sistem demokrasi ciptaan mereka sendiri. Manakala, Abdul Wahub yang benci dengan sikap tamak abangnya, memutuskan persaudaraan dengan mereka. Jeng..jeng..jeng selepas itu anda sambunglah sendiri, malas Pak Cik nak cerita habehkan boreh jo… Ok , Apa yang saya nak cerita di sini salah satu scène kecil daripada filem itu iaitu sewaktu Abdul Wahub menebus kembali abang-abangnya yang menjadi tukang picit kepada seorang saudagar, Tuan Hussien Lampoyang,(saudagar unta leher panjang )setelah dilelong sebelum ini. OK Director, Take one, two, Action!

AW: Tuan Hussein Lempoyang, jikalau ana ingin membeli tuan picit tuan
bagaimana?
HL : Boleh , kalau kena harganya.
AW: Berapa tuan beli?
HL: Ana membeli dengan harga 2000 pound.
AW: Jikalau saya membayar 2 kali ganda 4000 pound, tuan setuju atau tidak?
HL: 4000 pound? WOW!, Ana setuju,WOW!

HL: Hehe. Dunia..dunia, berniaga manusia lebih bagus daripada berniaga unta. Hehe .

WOW!

OK. Cut..

Ya. Impressi melampau pertama “WOW” yang disebut oleh Hussein Lampoyang inilah adalah elemen yang kita perlu cari dalam menghasilkan, memasarkan atau menjual sesuatu produk atau perkhidmatan. Buat produk/servis bagi hebat atau strategi pemasaran yang kita gunakan betul2 lain daripada yang lain sehingga seseorang prospek/ pelanggan teruja dengan apa yang kita tawarkan dan seterusnya membeli dan membuat ulangan pembelian.

“Berniaga manusia lebih bagus daripada berniaga unta”…..samalah seperti kalaulah aku tahu produk ini lebih bagus… tentulah aku beli awal-awal lagi.

Mmm mungkin sekarang perkataan WOW tidak lagi popular seperti zaman dahulu dan telah digantikan dengan ”FUYOOH” tetapi kedua2nya adalah sama maksudnya.

Laman blog saya mungkin belum mencapai standard itu pada masa sekarang, tetapi apa kata anda memberi semangat kepada saya untuk saya melakukan yang terbaik selepas ini. Katakan FUYOOH kepada laman blog ini yer dan juga kepada blog2 anda sendiri walaupun saya tidak dapat menawar hadiah sekalipun anda menyebut perkataan itu sepanjang 24 jam sekalipun.

OK, One, Two… FUYOH, sekali lagi FUYOHHHH, sekali lagi FUYOOOOOOOOOOOOOOOOOH. (Hehe, melampaulah tu.)

 

Advertisements

Hutang2, Camner Nak Kutip Hutang Yer- Along Part 1 April 8, 2007

Posted by zahiramli in Pengurusan Perniagaan.
2 comments

Hari ni kita off-topic jap.

Dalam perniagaan ,kita mungkin tidak dapat lari daripada membuat hutang dan memberi hutang. Memang kalau boleh kita semua nak buat urusniaga dalam “cash & carry”. Senang cerita. Tapi dalam perniagaan tertentu, kita kena gak bagi hutang, kalau tak-tak jalanlah bisness kita-lebih2 lagi persaing kita bagi kredit.

Perit memang perit bila orang yang kita beri hutang tu liat nak bayar hutang. Cash Flow syarikat kita akan menjadi tenat- nak bayar gaji pekerja la, bil tu bil ni..pening..pening lebih-lebih bila pekerja kita memberontak bayar gaji lewat. Takkan kita nak guna cara Along kut..ugut-mengugut, guna kaki pukul la,atau guna gangster ala mafia atau yakuza. Alamatnya kalau nasib tak baik, kita pun masuk balai.

Kutip hutang ni sebenarnya merupakan satu skill sebenarnya dan saya memang tak cukup skill ni lagi. Saya ni agak pemalu, communication skill pun agak kurang. Heheh. Kutip hutang terutamanya syarikat berdasarkan perkhidmatan agak sukar kerana setelah perkhidmatan diberikan, barulah bayaran di bayar. Jarang ada deposit atau ”progress payment”. Ada yang mengambil masa bertahun2 untuk membayar hutang. Oleh itu, ada syarikat menwujudkan ”credit management department” mereka sendiri untuk mengawal hutang2 ini.

Salah satu cara mengawal dan mengutip hutang2 ni dengan mengelaskan penghutang2 anda kepada beberapa kategori tertentu seperti di bawah. Contoh ni anda boleh amend ikut judgement anda sendiri. Contoh ni bagi servis perkhidmatan.

 

Contoh seperti dalam document ini (nak paste tak jadi, so download jer) :Kategori Penghutang

Selain itu anda juga boleh mempertimbangkan untuk melantik agen untuk mengutip hutang anda atau melantik peguam untuk menyaman atau membuat tuntutan anda. Mengenai kos perkhidmatan tu saya kurang pasti.

 

Ok jap yer ..mak saya panggil..